lørdag 10. oktober 2009

Bør Sogndal få bystatus? eller manglar me noko?

Rådmannen i Sogndal har på forespurnad frå politikarane gjeve si vurdering på om Sogndal bør søkje om bystatus.


-”Dersom kommunen vil stå fram som regionsenter, bør Sogndal kalle seg by”, meiner rådmannen ifølgje Firda.no og dagens papirutgåve av SognAvis. http://www.firda.no/nyhende/article4635759.ece


Det er kjempeflott at debatten om Sogndal som regionssenter vert sterkare i dei politiske miljøa. Debatten er ikkje særleg sterk i dag – om den er tilstades i det heile. Men det er med ei viss undring eg ser at diskusjonen rundt eit sterkare regionssenter vert knytta opp mot om status som by vil vera eit viktig verktøy for å få ei sterkare senter.


-”Styrking av sentrumsfunksjonar og utvikling av meir urbane tilbod kan vere positivt for å trekkje til seg innbyggjarar og arbeidskraft, og for å halde innbyggjartalet oppe”- meinar rådmannen. Her er me inne på eit kritisk punkt. Utan nye verksemder som sel varene og tenestene sine utanfor Sogndal (dvs tilfører friske pengar utanfrå) byggjer ein ut service- og handel som slåss om dei same pengane frå innbyggjarane i kommunen. Næringsutvikling som får friske (=nye) arbeidsplassar til Sogndal, vil gje lønnsmottakarar som brukar desse nye pengane i kommunen og som bidrar til utvikling.


Men kva skal desse nye verksemdene innehalde? Kva bør Sogndal satse på av næringsutvikling. Ja, den diskusjonen er fråverande i strukturert form. Her bør ordføraren i Sogndal saman med resten av politikarane raskt få Sogn Næring på bana. Dei bør be Sogn Næring laga ein profil av kva som er næringsaktivitet i Sogndal i dag og kva (+ kva type) som er tilført av ny aktivitet i Sogndal dei siste åra. Sogn Næring bør deretter vert oppmoda til å gjennomføre diskusjonar med alle ulike næringsinteresser i området – med fokus på å høyra kva dei trur bør vera plattforma for vidare næringsutvikling. Dette ville gje grunnlaget for debatt og naudsynte prioriteringar - om målet er å utvikle Sogndal til eit sterkt regionsenter. Ein slik debatt bør det vera mange i Sogndal som er interessert i få opp – og delta i.


Først med eit sterkare næringsutviklingsarbeid – er det for meg interessant å vurdere om Sogndal skal utvikle eit meir moderne renomè som by.


Men rådmannen peikar på eit viktig punkt. Sogndal må kople seg opp mot utviklinga som skjer elles i fylket. Dette får bli tema i ein seinare blogg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar